Kategorier
Säkerhet

Pulversläckare är en billig trygghet

Att ha en pulversläckare på en synlig plats på jobbet, i hemmet, båten eller husvagnen borde var lika självklart som att ha en bil- eller hemförsäkring men många glömmer bort att skaffa sig en.

Det är väl ingen som tror att det ska börja brinna. Man är försiktig med eld och levande ljus och ser alltid till att stänga av spis och strykjärn. Väldigt många elektriska produkter har dessutom ett överhettningsskydd. Men, man skaffar sig en försäkring som täcker brand.

Om det mot allt bättre vetande ändå skulle inträffa något som gör att det börjar brinna så vill man inte vara hjälplös. Brandkåren kommer men det dröjer. Har man varit förutseende nog att skaffa brandlarm så blir man åtminstone varnad men det finns inget man kan göra.

En pulversläckare är en väldigt billig utrustning som egentligen är lika självklar som en tandborste. Den tar ingen plats och kan göra stor skillnad om olyckan skulle vara framme.

Det finns olika modeller av moderna lätthanterliga pulversläckare

En pulversläckare kan släcka det mesta. Den finns i olika storlekar beroende på var den ska användas och den är en sk ABC-släckare. AB betyder att den kan släcka trä, papp, olja och bensin. Men så har den ett C vilket innebär att den också kan släcka gas. Bränder kan börja genom ett elfel och därför går det att använda den om det börjar det brinna i någon elektrisk utrustning. Den passar alltså överallt och är en väldigt billig manick som kan rädda från mycket förstörelse.