Kategorier
Bostad

Hyra ut villa – frågor & svar

Vad ska man egentligen tänka på om man funderar på att hyra ut villa? Som villaägare har man en betydligt större frihet vad gäller eventuell uthyrning än vad man har som ägare till en bostadsrätt. Man behöver exempelvis inte söka tillstånd för att få börja hyra ut – och man kan utöver detta även exempelvis inreda på ett sätt som innebär att ett våningsplan, eller ett rum, kan hyras ut till någon som behöver någonstans att bo.

På samma tema kan man även se att många villaägare bygger – och hyr ut – ett attefallshus. Något som faktiskt också var en av tankarna vid skapandet av denna bygglovsbefriade byggnation. Man ville få igång bostadsmarknaden i våra större städer och genom att tillåta villaägare att bygga attefallshus så kunde man också skapa fler potentiella bostäder för exempelvis studenter.

Man kan ha många olika anledningar till varför man vill hyra ut villa. Det kan handla om att man har för mycket yta som en följd av att barnen flyttat hemifrån. Det kan handla om att man behöver dryga ut kassan, men det kan även handla om att man vill prova att bo utomlands under exempelvis vintern – men inte riktigt är redo att lämna Sverige för gott. Oavsett skäl så bör man vara förberedd och införstådd med att detta finns saker att tänka på. Vi går igenom några av dessa genom att svara på några vanliga frågor – enlig följande:

Hur hittar jag en hyresgäst?

Ett bra tips är att låta andra göra jobbet. Med detta menar vi att du väljer att lägga ut din villa hos en seriös förmedlare som gör bakgrundskontrollen åt dig. Det innebär att du slipper ringa kronofogden och i övrig undersöka alla intressenter. Samtrygg är ett exempel på en förmedlare av bostäder som hyrs ut i andrahand. De fungerar som en trygg länk mellan dig och din hyresgäst. Alla som registrerar sig hos Samtrygg kollas upp och måste verifiera sin person genom bankid. Samtrygg är något så unikt som en aktör som verkar för en schysstare andrahandsmarknad där både hyresgäster och hyresvärdar får trygghet och säkerhet.

Vilken hyra är rimlig att begära?

Vad gäller hyran så har du regler att förhålla dig till. Du ska inte tro att du kan hyra ut villa och bli förmögen på köpet. Det handlar om att dina kostnader för kapital och drift ska täckas – och att exempelvis ett mindre påslag kan adderas om du hyr ut möblerat.

Vad ska jag tänka på i övrigt?

Försäkringar är en viktig fråga att titta närmare på. En inventarielista är att anse som ett måste för att undvika framtida konflikter med din hyresgäst. Du kan även exempelvis anlita en besiktningsman innan du börjar hyra ut villa. Tänk även på att du kommer att få räkna med visst slitage. Har du möbler och föremål som är värdefulla – ekonomiskt eller för dig personligen – så se till att plocka undan dessa.